THURSD. #blog3
Do you like, or do you love flowers?
Vandaag, het moment van schrijven, is het 21 juni, de dag van de Zomer Zonnewende. Volgens vele tradities het moment om oude, niet meer dienende situaties of patronen los te laten. En om het nieuwe, hetgeen wat je komend half jaar wenst te laten gebeuren, te zaaien.
De natuur staat in haar volste kracht in haar volste bloei. Groentetuinen en moestuinen laten duidelijk zien: “Het is nu tijd om volop te plukken! Ik ben er klaar voor! Alles wat je ziet mag geoogst worden. Ik sta in volle glorie en neem mijn vitamines en mineralen tot je! Voedt jezelf en groei!”
Voor iedereen wie een moestuin heeft kan wellicht de verandering in de energie voelen. Dat wat je ziet en voelt, krijg je aangereikt door de energie in de bodem. Het is heel mooi om te weten dat de resonantie van de aarde enorme pieken aan het bereiken is. Dat moeder aarde resoneert, trilt, is al bewezen door Winfried Otto Schumann (20 mei 1888 - 22 september 1974). Hij was een Duitse natuurkundige die de Schumann-resonanties voorspelde. Een reeks laagfrequente resonanties veroorzaakt door bliksemontladingen in de atmosfeer. Over de hele wereld vindt er een blikseminslag plaats per elke 50 seconde. In de wetenschap wordt verondersteld dat Schumannresonanties invloed uitoefenen op levende organismes. De gezondheid van de mens is intens verbonden met de natuurlijke elektromagnetische trillingen in ons milieu.
Zoals ik in mijn #2e Blog al schreef, alles is energie. Dat wat we eten en drinken, wat we aanraken en de ruimte waar we ons begeven, overal is energie. Oftewel, alles waar we ons mee vòeden, ook wat de media verteld of wat je op Netflix ziet. Waar voedt jij je dagelijks mee? Wat van dit alles is bruisend van positiviteit? Van levendigheid en gezondheid?
Bloemen en planten bezitten uiteraard ook energie, een trillingsfrequentie. Ook de frequentie van bloemen en planten kan verstoord raken.
Bijvoorbeeld door de bespuiting, de omgang met de bloem en de grond waar het op staat. Het water waarmee ze zijn begoten of besproeid.
Zou het niet veel mooier zijn als we de frequentie van bloemen en planten gaan respecteren. Als we de omgang met deze aardse levende wezens behandelen als één van ons. Wij willen ook niet bespoten worden of de kop afgehakt. Hoe mooi zou het zijn als we steeds gif-vrijer en CO2 neutraler kunnen telen. Ik weet dat het verkrijgen van het biologische label een bureaucratische weg vraagt en een hoop doorzettingsvermogen. Een diepe wil en verlangen om het beter/ best te doen. Wellicht is dat iet voor iedereen weggelegd. Maar een begin maken is altijd mogelijk. Doe onderzoek en help elkaar te verrijken met de kennis die nodig is om steeds aarde vriendelijker te telen.
En de bloemsierkunst. Een prachtig vak en een uitspatting van de mooiste creaties. Als voormalig designer in de bloemsierkunst kan ik enkel vragen, heb respect voor bloemen. Laat haar zien zoals ze is en geef haar water. Zoals Buddha zegt: “ When you like a flower, you pluck it. But when you love a flower, you water it daily.”
Met pijn in mijn hart kijk ik soms naar creaties waarbij bloemen worden geplukt en ontleed, verlijmd en bijna onherkenbaar worden
. Daar waar we hard werken aan deposital steekschuim, zijn we ook nog steeds bloemen aan het ontnemen van hun leven.
Als je de bloem dan plukt, behandel haar met liefde in haar laatst getelde dagen. Niet consumeren maar eren. Bloemen zijn geen decoratie, ze zijn zóveel meer.
Neem een voorbeeld aan de natuurvolkeren op vele plekken in de wereld. Zij zijn het contact met de aarde nooit verloren en eren alles wat leeft. Bijvoorbeeld Sjamanisme. Het is de verzameling van duizenden oude natuurreligies, die in de kern allemaal draaien om het bewaken en herstellen van de natuurlijke harmonie. Het sjamanisme leert je om trouw te zijn, aan de natuur en aan jezelf.
In Nederland waren de vrouwen vroeger de traditionele helers, de sjamanen. Nu zijn ze als heksen verbrand. We gaan steeds vaker op zoek naar de geneeskracht van de natuur. Dat is begrijpelijk want het is een directe tegenhanger van onze dagelijkse, gedigitaliseerde realiteit. Zo wordt dit oeroude bewustzijn langzaam gewekt en krijgen steeds meer mensen toegang tot dat wat de natuur al die eeuwen voor ons bewaard heeft.
Onze consument zal hier steeds meer om vragen. Willen we inspringen op de markt en de toekomst, zal met al deze aspecten en het respect voor moeder aarde gehoord moeten worden. Bijvoorbeeld Alstroemeria Kweker HM Tesselaar in Heerhugowaard kan hier al over meepraten. Een geweldige kwekerij met een antroposofische blik op kweken. Ja, het kost tijd, maar u zult uzelf, de bodem en de consument voeden. Met vitaliteit en positiviteit!